Το συνέδριο

Η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το King’s Centre for Risk Management του King’s College του Λονδίνου διοργανώνουν τη 2η Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Διαχείρισης Κινδύνου (2nd European Risk Summit). Πρόκειται για ένα διήμερο συνέδριο το οποίο θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Ιουνίου 2014 στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Hilton, με τίτλο Living in an uncertain world. Risk Communication: principlesstrategiestools.

Οι βασικοί στόχοι του συνεδρίου είναι οι εξής:

  • να συζητηθούν θεωρίες και αρχές της επικοινωνίας του κινδύνου·
  • να αναλυθούν τεκμηριωμένες πολιτικές επικοινωνίας του κινδύνου στους τομείς της υγείας, των τροφίμων, του περιβάλλοντος και των φαρμάκων·
  • να συμβάλει στην οικοδόμηση ευρωπαϊκών στρατηγικών επικοινωνίας του κινδύνου·
  • να διασφαλιστεί η κατανόηση της σημασίας της διαφάνειας βάσει επιστημονικής τεκμηρίωσης·
  • να αναπτυχθεί ένα δίκτυο που θα αποτελείται από άτομα που ασχολούνται με τη χάραξη πολιτικής, εκπροσώπους ρυθμιστικών αρχών, ακαδημαϊκούς, εκπροσώπους της βιομηχανίας και όλους όσους μοιράζονται ένα κοινό ενδιαφέρον σε αυτόν τον τομέα.

Η 2η Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Διαχείρισης Κινδύνου επιδιώκει να συμβάλει στην καθιέρωση διεθνών αρχών στη δημιουργία κανόνων επικοινωνίας οι οποίοι θα βασίζονται στην επιστήμη και θα στηρίξουν το μέλλον της αειφορίας στην Ευρώπη, αλλά και της καινοτομίας και της οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως.

Οι επαγγελματίες υγείας, οι μάνατζερ, οι επιστήμονες, οι ειδικοί επικοινωνίας, οι εκπρόσωποι φορέων, οι σύμβουλοι και οι σπουδαστές που θα παρευρεθούν, θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πολύτιμη γνώση και να λάβουν τις συμβουλές ειδικών σχετικώς με το τί θα πρέπει να κάνουν και τί να αποφύγουν ώστε να αναπτύσσουν αποτελεσματικότερες στρατηγικές επικοινωνίας του κινδύνου.

Ζώντας σε έναν αβέβαιο κόσμο

Ο κόσμος μας συνδέεται πλέον με τρόπους που ούτε φανταζόμασταν ούτε και μπορούσαμε ποτέ να προβλέψουμε. Αυτή η διασύνδεση – παγκοσμιοποίηση προσφέρει νέες ευκαιρίες αλλά εγκυμονεί και νέους κινδύνους: μικρόβια, αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες, επικίνδυνα χημικά, τεχνολογικοί κίνδυνοι, σεισμοί και πλημμύρες. Οι αντιπαραθέσεις ως προς τους κινδύνους που μας απειλούν κατακλύζουν συνεχώς τα δελτία ειδήσεων και γίνονται συχνά πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες.

Οι κίνδυνοι κινούνται ταχύτερα και εξαπλώνονται περισσότερο από ποτέ, επηρεάζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη δημόσια υγεία και την οικονομία. Το μόνο που ξέρουμε με απόλυτη βεβαιότητα είναι ότι οι κίνδυνοι δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα. Ως εκ τούτου, όπου κι αν συμβεί μια απειλή, μας απειλεί όλους και παντού.

Η Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Διαχείρισης Κινδύνου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, θα αναπτύξει εστιασμένες συζητήσεις αναφορικά με τα πλεονεκτήματα της αποτελεσματικών στρατηγικών επικοινωνίας του κινδύνου όπως αυτά τεκμηριώνονται βάσει επιστημονικών δεδομένων.

Η 2η Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Διαχείρισης Κινδύνου πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνδιοργανώνεται με το Υπουργείο Υγείας. Στη συνδιάσκεψη θα παρευρεθούν εκπρόσωποι ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών, δημοσίων υπηρεσιών, εταιριών και κορυφαίοι πανεπιστημιακοί από τους τομείς της υγείας, των τροφίμων, του περιβάλλοντος και του φαρμάκου.

Αν ασχολείστε με τη χάραξη πολιτικής, τη διοίκηση και τον συντονισμό μονάδων· αν εργάζεστε σε θέματα διαχείρισης κρίσεων· αν εργάζεστε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό· αν εργάζεστε σε γραφεί εταιρικών και ρυθμιστικών υποθέσεων·αν εργάζεστε σε διευθύνσεις επικοινωνίας και ενημέρωσης και γραφεία τύπου ·αν είστε ερευνητές ή φοιτητές.

Πάρτε το ρίσκο να μάθετε περισσότερα – Δώστε μία ευκαιρία στην ανάλυση θεωριών και πρακτικών της επικοινωνίας του κινδύνου – Παρακολουθήστε το συνέδριο στις 11 και 12 Ιουνίου 2014.

Βασικά ζητήματα

Τι συμβαίνει όταν ο κίνδυνος γίνει πραγματικότητα -μετατραπεί σε κρίση- και σας πιάσει απροετοίμαστους;

“Ουδέν σχόλιον”- ή επικοινωνία κινδύνου. Για εκείνους που προσπαθούν να διαχειριστούν ή να ρυθμίσουν κινδύνους, οι αντιδράσεις του κοινού φαντάζουν πολλές φορές παράξενες. Η καλή επικοινωνία είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι της χάραξης ορθής πολιτικής με την ευρύτερη έννοια, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής και του επιχειρησιακού σχεδιασμού. Η διαφάνεια και η συμμετοχικότητα, αρχές που χαρακτηρίζουν την καλή επικοινωνία, είναι κεφαλαιώδους σημασίας στις σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες. Εντούτοις συχνά δεν επιτυγχάνεται αποτελεσματική επικοινωνία λόγω έλλειψης ξεκάθαρων επικοινωνιακών στόχων καθώς και της χρήσης αποτελεσματικών μηνυμάτων για την υποστήριξη των στόχων αυτών. Οι διαδικασίες επικοινωνίας κινδύνου βασίζονται πάνω στην αρχή ότι η εμπιστοσύνη, η εχεμύθεια και η διαφάνεια είναι ζωτικής σημασίας σε μια κατάσταση κρίσης.

Το “ουδέν σχόλιον” είναι μία φράση που δεν θα πρέπει σχεδόν ποτέ να χρησιμοποιείται από δημόσιους ομιλητές, ιδίως σε περιπτώσεις επικοινωνίας κινδύνου, λόγω των συνειρμών απόκρυψης της αλήθειας, ανάπτυξης θεωριών συνωμοσίας και της δυσπιστίας που μπορεί να δημιουργήσει.

Επικοινωνία κινδύνου είναι η διαδραστική διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών και απόψεων μεταξύ ατόμων, ομάδων και θεσμικών ·συχνά περιλαμβάνει πολλαπλά μηνύματα σχετικώς με τη φύση του κινδύνου, την έκφραση ανησυχιών, απόψεων και αντιδράσεων στα μηνύματα κινδύνου ή και σε νομικές και θεσμικές ρυθμίσεις για τη διαχείριση κινδύνου.

Επικοινωνία κρίσεως είναι η προσπάθεια που καταβάλλει μια εταιρία να επικοινωνήσει με το κοινό και τους αρμόδιους φορείς σε περίπτωση που προκύψει κάποιο απροσδόκητο γεγονός, το οποίο θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη φήμη της εταιρείας·μπορεί επίσης να αναφέρεται στις προσπάθειες επιχειρήσεων ή κυβερνητικών φορέων να ενημερώσουν τους υπαλλήλους τους ή το ευρύ κοινό σχετικώς με κάποιον ενδεχόμενο κίνδυνο, όπως για παράδειγμα μια επικείμενη καταιγίδα με πιθανές καταστροφικές συνέπειες.

Παρόλο που η επικοινωνία κινδύνου και η επικοινωνία κρίσεως χρησιμοποιούνται συχνά ως ταυτόσημες, η μεταξύ τους διάκριση είναι απολύτως σαφής.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της διαχείρισης κινδύνου και της επικοινωνίας κινδύνου;

Σε ποιους απευθύνεται

Οι περισσότεροι τομείς κυβερνητικών και επιχειρηματικών πολιτικών αφορούν στον χειρισμό κινδύνων που επηρεάζουν το κοινό. Ιδιαίτερα, οι οργανισμοί δημόσιας υγείας πρέπει να επικοινωνούν αποτελεσματικά με το κοινό και τα μέσα ενημέρωσης για να προσφέρουν ενημερωτικά, αλλά όχι ανησυχητικά μηνύματα. Οι επιστήμονες και οι ερευνητές πρέπει επίσης να προσφέρουν γνώση χωρίς να προκαλούν πανικό. Τέλος, οι εταιρίες είναι υποχρεωμένες να λειτουργούν σε ένα περιβάλλον υψηλού κινδύνου και να προστατεύουν τη φήμη της εμπορικής τους ταυτότητας.

Το συνέδριο αυτό έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να καλύψει τις ανάγκες υψηλόβαθμων στελεχών που εργάζονται στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης, των φαρμακοβιομηχανιών και των βιομηχανιών τροφίμων και οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τομείς όπως:

  • Ετοιμότητας σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης
  • Κυβερνητικών σχέσεων και ρυθμιστικών υποθέσεων
  • Πολιτικής υγείας και έρευνας
  • Αγωγής υγείας και προαγωγής της υγείας
  • Δημοσίων σχέσεων, επικοινωνίας και σχέσεων με τα μέσα ενημέρωσης
  • Εκτίμησης, ανάλυσης και διαχείρισης του κινδύνου

Παρακολουθήστε το European Risk Summit:

  • Γιατί μπορεί να σας βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της φύσης και των διαφορετικών τύπων κινδύνου που αντιμετωπίζει το κοινό
  • Γιατί μπορεί να σας οδηγήσει στη λήψη καλύτερων αποφάσεων ως προς τη διαχείριση της επικοινωνίας του κινδύνου
  • Γιατί μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ εταιρειών και δημοσίων οργανισμών ως προς τη παροχή πληροφοριών σε περιπτώσεις επικοινωνίας κρίσεων
  • Γιατί μπορεί να σας βοηθήσει στην κατανόηση αποτελεσματικότερων τεχνικών που θα συντελέσουν στην αναστολή ή καλύτερη διαχείριση κρίσεων
  • Γιατί μπορεί να σάς βοηθήσει στην κατανόηση του ρόλου που διαδραματίζουν οι σχετικοί ενδιαφερόμενοι φορείς (π.χ. δημόσιες αρχές, εταιρείες)
  • Ασχολείστε με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και των σχεδιασμό πολιτικών;
  • Εργάζεστε σε Διευθύνσεις Επικοινωνίας και Γραφεία Τύπου;
  • Παρέχετε πληροφορίες στο κοινό ως εκπρόσωπος εταιρίας/οργανισμού;
  • Είστε υπεύθυνος για τη διαχείριση κινδύνου στον οργανισμό σας;

Σε περίπτωση κρίσης, μάθετε ποιες πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας να μεταφερθούν ως αρχικά μηνύματα προκειμένου να δημιουργηθεί η κατάλληλη δημόσια αντίδραση.

Εάν:

  • συμμετέχετε σε «ανεπίσημες» (off-the-record) συζητήσεις με δημοσιογράφους·
  • θεωρείτε ότι πάντα υπάρχει αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα σε εσάς και το κοινό σας·
  • κάνετε παρασκηνιακά σχόλια ή «εμπιστευτικές» παρατηρήσεις·
  • αισθάνεστε πολύ έως υπερβολικά απροετοίμαστοι στις συνομιλίες σας για θέματα επικοινωνίας κινδύνου·
  • διαπληκτίζεστε με δημοσιογράφους που καλύπτουν θέματα κρίσεων αναφορικά με την εταιρεία ή τον οργανισμό που εκπροσωπείτε

Αυτό το συνέδριο είναι για εσάς. Μάθετε περισσότερα. Ελάτε στο συνέδριο στις 11 και 12 Ιουνίου 2014.

Μάθετε περισσότερα

  • Τι συμβαίνει όταν ο κίνδυνος γίνει πραγματικότητα -μετατραπεί σε κρίση- και σας πιάσει απροετοίμαστους;
  • Τι αντίκτυπο έχουν οι κακές στρατηγικές επικοινωνίας στα οικονομικά και στη φήμη μιας εταιρείας;
  • Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της διαχείρισης κινδύνου και της επικοινωνίας κινδύνου;
  • Σε περίπτωση κρίσης, ποιες πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας να μεταφερθούν ως αρχικά μηνύματα προκειμένου να δημιουργηθεί η κατάλληλη δημόσια συναίνεση;
  • Τι κοινό έχουν τα περιστατικά εκτάκτου ανάγκης, οι καταστροφές και οι κρίσεις;
  • Ποια είναι τα εμπόδια σε μια επιτυχημένη επικοινωνία και πώς μπορούμε να τα περιορίσουμε;
  • Θεωρείτε ότι υπάρχει πάντα αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα σε εσάς και το κοινό σας;
  • Συμμετέχετε σε «ανεπίσημες» (off-the-record) συζητήσεις με δημοσιογράφους;

Μάθετε περισσότερα, ακούστε και αναλύστε το– Δώστε μία ευκαιρία στην επικοινωνία του κινδύνου – Παρακολουθήστε το συνέδριο στις 11 και 12 Ιουνίου 2014.

Χαιρετισμοί

Η οικοδόμηση αποτελεσματικών στρατηγικών για τη διαχείριση και την επικοινωνία των κινδύνων αποτελεί παγκόσμια πρόκληση σε έναν κόσμο αυξανόμενης αβεβαιότητας. Το συνέδριο αυτό έρχεται σε μια σημαντική συγκυρία για την Ευρώπη. Οι συζητήσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων δημιουργούν ολοένα μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις. Η επικοινωνία κινδύνου άλλοτε είναι ανταγωνιστική άλλοτε βασίζεται σε αντιπαραθέσεις, και συχνά δεν βασίζεται στην εμπιστοσύνη που προκύπτει από επιστημονικά δεδομένα -και η εμπιστοσύνη είναι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο από ποτέ.

Στο 2nd European Risk Summit επιχειρούμε να φέρουμε κοντά αντιπροσώπους από ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και να παρουσιάσουμε μια σειρά σημαντικών ομιλιών Υπουργών, Ευρωβουλευτών, πανεπιστημιακών και εκπροσώπων της Βιομηχανίας οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους τομείς της επικοινωνίας και της διαχείρισης κινδύνων.

Με αυτό το συνέδριο, θέλουμε να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην επιστημονική διαδικασία, στις κανονιστικές αρχές που λειτουργούν βάσει τεκμηρίωσης, καθώς επίσης και στο να βοηθήσουμε τους επιστήμονες να γίνουν και οι ίδιοι καλύτεροι στην επικοινωνία. Επιπλέον, ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα του Συνεδρίου αυτού θα είναι η παροχή καθοδήγησης τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικώς με το τι πρέπει να κάνουν τώρα για να βοηθήσουν στην καλύτερη προώθηση της τεκμηριωμένης επικοινωνίας κινδύνου.

Ως πρόεδρος του συνεδρίου έχω τη χαρά να σάς καλωσορίσω στην Αθήνα, ελπίζοντας ότι το συνέδριο θα σας φανεί αξιόλογο και ότι θα απολαύσετε τη διαμονή σας.

Καθηγητής Ragnar Löfstedt, Ιδρυτής της Ευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης Διαχείρισης Κινδύνου, Διευθυντής του Kings Centre for Risk Management στο Kings College Λονδίνου.

Οι κίνδυνοι με τους οποίους βρισκόμαστε αντιμέτωποι είναι πολλοί, διαφορετικοί και κινούνται ταχύτερα από ποτέ, επηρεάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη δημόσια υγεία, την οικονομία και το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών. Οι οργανισμοί δημόσιας υγείας θα πρέπει να επικοινωνούν αποτελεσματικά με το κοινό και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να διαχέουν ενημερωτικά, αλλά όχι ανησυχητικά μηνύματα. Οι εταιρίες είναι υποχρεωμένες να λειτουργούν σε ένα περιβάλλον υψηλού κινδύνου και να προστατεύουν τη φήμη της εμπορικής τους επωνυμίας.

Ο Καθηγητής Ragnar Löfstedt, μαζί με άλλους διακεκριμένους ομιλητές στον τομέα της διαχείρισης και επικοινωνίας κινδύνου, έρχονται στην Αθήνα στο πλαίσιο του 2nd European Risk Summit με σκοπό να προσφέρουν τη γνώση τους αναφορικά με την περίπλοκη διαδικασία της διαχείρισης και επικοινωνίας των κινδύνων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κρίσεις.

Διεθνούς φήμης πανεπιστημιακοί και εμπειρογνώμονες θα αναλύσουν πώς μπορούν να αναπτυχθούν και να προσαρμοστούν αποτελεσματικά εργαλεία και στρατηγικές επικοινωνίας κινδύνου προκειμένου να επιτύχουμε καλύτερη διαχείριση των κινδύνων, προστασία των πολιτών από απειλές και τον επακόλουθο πανικό, καθώς και τις βιομηχανίες από δυσφήμιση οικονομικές καταστροφές και απώλειες.

Φέτος για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην Αθήνα ένα συνέδριο για την επικοινωνία του κινδύνου. Το συνέδριο ευελπιστούμε να δώσει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες υγείας, μάνατζερ, επιστήμονες, ειδικούς επικοινωνίας, εκπροσώπους φορέων και συμβούλους να ακούσουν, να μάθουν, να κατανοήσουν και να συζητήσουν το τι θα πρέπει να κάνουν και τι να αποφύγουν προκειμένου να εξασφαλίσουν αποτελεσματικές στρατηγικές επικοινωνία κινδύνου.

Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής έχω την τιμή και τη χαρά να σaς καλωσορίσω στην Αθήνα.

Δρ Έφη Σίμου, Συγγραφέας του βιβλίου “Ενημέρωση Υψηλού Κινδύνου: ΜΜΕ και Δημόσια Υγεία”, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής

Επικοινωνία

Μπορείτε να μας στείλετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.